Maak de mooiste vakantieritten met je elektrische auto.

Door Pieter Verbeek

Wil je jouw batterij even opladen? Dan is een elektrische auto het perfecte vervoermiddel. Stil, voordelig en schoon. En dat geeft een ontspannen gevoel als je bijvoorbeeld door de ruige natuur van de Noordse fjorden rijdt. Het is ook heel relaxed dat reisorganisatie Pharos vier geweldige ritten heeft uitgezet. Zo ontdek je 100% elektrisch de Benelux, Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen.


Testdrives met
100% elektrische auto’s.

De hotels op deze tochten hebben allemaal laadpalen en de routes zijn zo uitgezet dat je nooit ver bent van een laadstation. Om er zeker van te zijn dat je echt stressloos kunt rijden, zijn de routes getest door echte vakantiereizigers met elektrische auto’s.

Of plan je eigen elektrische vakantie

Liever zelf je vakantie plannen met je elektrische auto?

  • Check goed welke oplaadsystemen, adapters en laadpassen je nodig hebt. Veel landen hebben namelijk een eigen oplaadsysteem. Kijk op LaadpasTop10 voor een overzicht van alle mogelijke laadpassen en de oplaadkostenk.
  • En in sommige auto’s, waaronder de Tesla, zie je de oplaadpunten gewoon op het scherm in je auto.
  • Stippel vooraf je route uit mét oplaadpunten. Dat gaat heel makkelijk met een handige app of websites. Bijvoorbeeld Google Maps, ChargeMap, CHAdeMO-map, Fastned, oplaadpalen.nl, Laadpaal App.
  • Hou rekening met je snelheid en het landschap. Je accu gaat veel minder snel leeg bij 90 kilometer per uur dan bij 130. En rijden in de bergen kost je zomaar 25% tot 35% meer energie.
  • Een caravan is (nog) geen goed idee. Op dit moment kan alleen de Tesla Model X een caravan treken. Binnenkort zijn meer modellen sterk genoeg.
  • Mijd zwarte zaterdagen. Lang in de file rijden gaat ten koste van je actieradius.

“Wetenschappers, verbonden aan Tesla, zijn bijna klaar met de ontwikkeling van een ‘miljoen-mijl’ batterij voor elektrische auto’s. Deze batterij gaat maar liefst 1,6 miljoen kilometer mee. En dan heeft hij nog maar tien procent van zijn capaciteit verloren.”

image

Toegegeven, de aanschafkosten van een elektrische auto liggen nu nog hoger dan die op diesel of benzine. Maar de kosten van het autorijden zelf zijn een stuk lager. Opladen is algauw voordeliger dan tanken, elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig, je betaalt geen aanschafbelasting en in ieder geval tot 2025 geen motorrijtuigbelasting. Ook komen er steeds meer occasions op de markt. Met de batterijcheck weet je hoe lang je met zo’n occasion nog vooruit kan.

Elektrisch rijden wint steeds vaker ook op prijs.
Een laadpaal
is nooit
ver weg.

Er is al een groot aantal snellaadstations langs de snelwegen en dit breidt zich in hoog tempo uit. Je hoeft dus niet bang te zijn om langs de snelweg stil te komen staan. Zeker als je je route slim plant. Bijvoorbeeld met oplaadpalen.nl of het superchargernetwerk van Tesla.


image

Laden aan huis:
voordelig en makkelijk

Een eigen laadpaal bij je huis hoeft al lang geen vierkante stekkerdoos aan de muur meer te zijn. Je kunt nu kiezen voor een stilistische paal in de vorm en kleur die je wilt. Sommige palen hebben zelfs een display voor informatie, en animaties. Check even bij je gemeente welke subsidies en belastingvoordelen er zijn. Kun je niet thuis opladen, vraag bij je gemeente of er een publieke laadpaal in jouw straat kan worden geplaatst. Steeds meer gemeenten breiden het laadnetwerk al uit op strategische plekken, zodat je altijd in de buurt kunt opladen.

Lifestyle transitie magazine
#01 Najaar twintig19