Misschien ken je me beter onder m’n Nederlandse naam ‘duurzaamheid’, maar (gaap), dat klinkt wel erg suf. En dat terwijl ik laatste tijd constant in het middelpunt van de belangstelling sta. All eyes on me. Ik noem mezelf het liefst Suus. Short voor sustainable.


Natuurlijk heb ik ook de nodige one-night stands achter de rug. Sommige waren mooi, een ‘groots feest van de liefde’ zeg maar. Vaker was het aangeschoten gepruts met op z’n best een awkward (en gelukkig snel!) ontbijt na afloop. Want uiteindelijk draait het in het leven om wat ik de ‘GROTE RELATIES’ noem. De relatie met de aarde waar we op wonen bijvoorbeeld of met onze kinderen, kleinkinderen en de kinderen van die kleinkinderen. Dát zijn relaties waarin je graag wil investeren, omdat het je een goed gevoel geeft. Omdat het prachtig is om te zien dat ze gelukkig zijn en tot volle bloei kunnen komen. Omdat jijzelf dan ook van het leven kunt genieten zonder dat vervelende gevoel dat je anderen tekort doet.

“Het gaat in het leven
om de grote relaties”

Om deze GROTE RELATIES mooi te houden moet je durven veranderen.Je zekerheden durven loslaten en de dingen anders willen doen dan je ze altijd deed. Denk aan de overgang naar hernieuwbare energie.Een stemmetje in mij riep altijd ‘NEE!, ik kan die lekkere pasta vongole alleen maken op zo’n stoer Italiaans gasfornuis van anderhalve meter breed!’ en ‘isolatie is voor glasvezelmutsen, ik zet de cv wel wat harder!’


Maar ik hoor steeds vaker een ander stemmetje: ‘ja maar als straks het strand bij Utrecht ligt?’, ‘Als de koraalriffen verdwijnen, de oerwouden in vlammen opgaan en onze geweldige wereld een afschuwelijke plek wordt om te leven?’.

“Wie wil er nou altijd
hetzelfde blijven?”

Nou, als je het zo bekijkt kan ik best wennen aan een elektrisch pitje hoor. Trouwens wie wil er nou altijd hetzelfde blijven? Saai! En hé, het is net als met elke verandering, je kunt kiezen: of je zet je hakken in het zand en stribbelt met alle macht tegen of je beweegt mee en maakt van de transitie een belevenis. Een mooie ervaring waarvan je veel kunt leren.


Lees de ervaringen van anderen met transities en leer van deskundigen hoe je daarmee kan omgaan. En ontdek hoe je voor jezelf alles uit de transitie kan halen wat erin zit.

image

The thrill
van de transitie

De mooiste
e-ritten

Samen
Wonen

Little green things

Helga
van Leur

Vintage
Fashio
n

revolution

Watts
to spare

Lifestyle transitie magazine
#01 Najaar twintig19