Sustainable stellen zijn ehhhh... saai?
Guess again!

Door Jasper Jager,

Fotografie Dana van Leeuwen

Een stel dat duurzaam gaat samenwonen. Als je eerlijk bent klinkt dat toch als met zijn tweeën op een tweedehands bank, in een van een slaapzak gemaakte ‘huismantel’ bij het licht van een kaal LED lampje vintage exemplaren van de Vrekkenkrant krant lezen (google maar even wat dat is). Niet iets wat je wil zijn een sustainable stel... toch? Als je Joshua en Katia ontmoet, ontdek je meteen dat dát vooroordeel de groene bak in kan. Gooi het idee dat je huis verduurzamen ingewikkeld en duur is er meteen maar achteraan! Want hun huis is hypercomfortabel en uber sfeervol. En ook van hun energierekening word je meer dan een beetje jaloers.

De eerste vijf jaar samen waren we op de boot. Joshua wilde na zijn studie rechten eerst flink geld verdienen als advocaat en dan op wereldreis gaan. Slecht idee vonden zijn vrienden. Als je echt wilt, ga dan nu. Want voor je het weet ben je verslaafd aan je inkomen, en denk je suffend op de bank “volgend jaar ga ik echt”. Dus zeilde hij zes jaar over alle zeeën van de wereld, de laatste vijf jaar samen met zijn vriendin Katia die hij in Kaapverdië had ontmoet. “Dat gevoel van vrijheid wilden we vasthouden”, zegt Joshua. En even later: Als je zes jaar lang bij wijze van spreken aan twee zonnepaneeltjes genoeg hebt gehad voor je energie, voelt het verkeerd om opeens weer duizenden kubieke meters gas te verstoken. Dus waren we het er al snel over eens dat ons eerste eigen huis duurzaam moest zijn.”

“Omdat wij ons huis niet met gas verwarmen, mag ik de thermostaat van mijzelf in de winter op 22 graden zetten”
image
“Als je 5 jaar bij wijze van spreken aan twee zonnepaneeltjes genoeg hebt gehad dan wil je niet opeens tig kuub gas gaan verstoken.”


image
“Het klinkt gek, maar ik wilde altijd al vloerverwarming. En man, het is nog lekkerder dan ik had verwacht”.”Een Caribbean vibe

Als je de warmtepomp naast de voordeur even wegdenkt, dan is duurzaam ook niet het eerste woord waar je aan denkt als je bij Katia en Joshua binnenstapt. Wat opvalt is de lange houten tafel uit een stuk boom. De Caribisch aandoende warmte en kleuren. En de vibe van twee mensen die zich vrij voelen in hun huis.

Joshua: “Iedereen zei dat een huis duurzaam maken ingewikkeld is. Dan heb ik zoiets van ‘kom maar op’. Ik hield rekening met veel weerstand…maar gek genoeg was het eigenlijk heel makkelijk. Voorbeeld? Ik dacht dat het ons veel spaargeld zou kosten, maar na een stukje research ontdekte ik dat de overheid speciale duurzaamheidsleningen heeft met een lachwekkend lage rente. Dan denk ik bij mijzelf als het je zo weinig kost en zo veel oplevert, ben je toch eigenlijk gek als je het niet doet.”

“Op Kaapverdië gebruiken de mensen niet veel energie. Een peertje per kamer en als je geld hebt een koelkast.”

Het feest van vloerverwarming

We zitten aan tafel en Katia serveert veganistisch ijs en koffie uit een cafetière. “De kern van duurzaam wonen is zonnepanelen en een warmtepomp” vertelt Joshua. “Zo kun je van het gas af en toch weinig kosten maken voor elektriciteit. Om het comfortabel te krijgen moet je het natuurlijk ook isoleren. Het meeste werk was de vloerverwarming. Daarvoor moeten alle vloeren eruit. Daarom zou ik dit ook altijd doen op het moment dat je verhuist. Dan is je nieuwe plek toch al helemaal leeg. Maar man wat is dat lekker vloerverwarming. Ik had het in Nederland altijd snel koud, maar nu... ”. “En we hebben gezocht naar de meest energiezuinige apparaten”, breekt Katia in, “dat scheelt ook”.

“Of ik nog advies heb voor andere stellen die sustainable willen gaan wonen?”, vraagt Joshua. “Laat je niet tegenhouden en ga het gewoon doen! Ik heb 6 jaar over de wereld gevaren dus ik heb ervaren hoe mooi het is. Met onze reisorganistaie Voja travel, organiseren we duurzame reizen naar o.a. Kaapverdië en de Azoren om ook andere mensen dat te laten ervaren. Die wereld verdient onze bescherming en je hoeft er echt niets voor in te leveren.”

Tips van
Joshua
& KatiaZoek een geschikt huis

“Wij keken naar een huis met minimaal een energielabel C. Grofweg huizen vanaf 1980. Geen jaren 30 erkerwoning voor ons dus, maar hé, uiteindelijk maak je zelf het huis sfeervol.”Doe het direct

“Verhuizen is hét moment om de stap naar duurzaam te maken. Je hebt dan alle ruimte om het grondig aan te pakken en je maakt samen een frisse start en je woont vanaf dag 1 comfortabel. O ja en van een energierekening van € 40,- per maand wordt je ook best wel happy.”Laat je adviseren

“Ik ben iemand die de dingen graag zelf uitzoekt. Maar ehhh (schuin oog op Katia), ik ben er achter gekomen dat je op veel plekken goed advies kan krijgen. Scheelt ‘n hoop tijd.”Profiteer van alle regelingen

“Je krijgt sinds kort weer 20% subsidie van de overheid. De duurzaamheidslening had ik al genoemd. Als je alle regelingen meepakt, is verduurzamen echt een no-brainer. Je hoeft weinig te investeren en je gaat direct verdienen.”


Slimme meter

Je slimme meter geeft automatisch je meterstanden door. Voor het einde van 2020 krijgt iedereen in Nederland er één. En die kan nog veel meer.

Koop kwaliteit
(dat is niet
alti
jd duur)

Dit zegt de deskundige.
Designstudio Jantien Broere.
Met liefde voor interieur en sustainability


Hebben de kussens van je best wel nieuwe bank die vorig jaar nog heerlijk opbolden alweer een kuil? Koop dan liever kwaliteit. Iets wat je echt mooi vindt en dat ook blijft. Duur? Op Marktplaats zie ik dagelijks prachtige design meubels voorbij komen.

Lifestyle transitie magazine
#01 Najaar twintig19