Omdat we dan lekker kunnen bingewatchen en toch met een goed gevoel van de bank kunnen rollen. Omdat we nieuwe inzichten krijgen en meer ontdekken over de wereld om ons heen. Deze speciaal geselecteerde docu’s laten (nog maar eens) zien waarom we die energietransitie ook alweer doen. Kijken dus.

“Omdat we dan lekker kunnen bingewatchen en toch met een goed gevoel van de bank kunnen rollen.”

Our Planet

De nieuwste serie natuurdocumentaires van David Attenborough (je weet wel, de man met dat karakteristieke stemgeluid). De makers houden ons - meer dan in zijn vorige hitserie Planet Earth - een spiegel voor. Ze laten zien wat de gevolgen zijn van onze manier van leven. Heftig? Soms wel. Maar tegelijkertijd geeft de natuur hoop. Want elke aflevering toont aan dat met een flinke dosis doorzettingsvermogen en creatieve oplossingen alles mogelijk is.

Our Planet (2018) 6 afleveringen van 45 minuten, te zien bij Netflix

Before the Flood

In Titanic ging Leonardo diCaprio nog door een ijsberg ten onder. In deze documentaire is het verdwijnen van die ijsbergen juist zijn grootste probleem. Leonardo onderzoekt de impact van klimaatverandering over de hele wereld. Want wat zijn nou precies de gevolgen van onze lifestyle choices? Indrukwekkend zijn de beelden van Leo die boven de eindeloze stukken zwartgeblakerde aarde van de palmolieplantages in Sumatra vliegt. Dit kan niet alleen anders, dit móet echt anders.

Before the Flood (2016) 1u en 36 minuten, te zien bij Netflix

Sustainable

Check jij ook wel eens op het etiket waar je fruit of groente vandaan komt? Die lange transporten zijn verre van groen. Kan dat dan niet wat lokaler? Jazeker! Zevende generatie boer Marty Travis uit Illinois, USA laat zien hoe. Door de traditionele manier van boeren te verbinden met de nieuwste technologische mogelijkheden, ontstaat een nieuw systeem. Het resultaat is een wonderlijke transitie die zomaar de toekomst van de landbouw zou kunnen zijn.

Sustainable (2015) 1u en 31 minuten, te zien bij Netflix

The True Cost

Fast fashion. Bij grote modeketens kopen we een nieuwe outfit voor een heel klein prijsje – en die outfit trekken we vaak maar één keer aan. The True Cost laat zien dat je de kosten misschien niet op het prijskaartje ziet, maar dat iemand anders wel betaalt. Dat zijn bijvoorbeeld de vrouwen aan de andere kant van de wereld die jouw nieuwe jeans naaien. Maar ook het milieu heeft te lijden onder de lage prijs van fast fashion. Geen fijne boodschap, wel goed om bij stil te staan. Kijken dus.

The True Cost (2015) 1u en 32 minuten, te huren bij I-tunes

Minimalism

Joshua Fields en Ryan Nicodemus laten door minimalistisch te leven zien dat less inderdaad more is. De documentaire draait om de vraag hoe wij ons leven kunnen verbeteren door te consuminderen. De makers pleiten er (gelukkig!) niet voor om volledig te stoppen met consumeren, maar wel om dit minder vaak én bewuster te doen. De jongens hebben tegenwoordig de wind in de rug: ‘ontspullen’ is een heuse trend geworden d ankzij de Japanse ‘opruimguru’ Marie Kondo. Overweeg jij ook met minder spullen te gaan leven? Deze docu wijst je de weg.

Minimalism - A Documentary About Important Things (2015) 1u en 38 minuten te zien bij Netflix

Lifestyle transitie magazine
#01 Najaar twintig19